Ekte juletrær har fortsatt en klar ledelse over plast

Plasttrær brer om seg, men ekte juletrær er det aller beste for miljøet, sier skogforskere. På Geilo finner vi vakre trær av begge kategorier.

En liten uhøytidelig førjulsundersøkelse som Epostavisen har foretatt har vist at reiselivsdestinasjonen Geilo holder sine juletre-tradisjoner høyt i hevd. Her er utrolig mange veldig vakre trær, og vi har til og med kåret årets flottest pyntete juletre, men det kan du lese om her: Hvem har det vakreste juletreet på Geilo?

Plast i aller høyeste grad i bildet, selv om de fleste fortsatt får trærne hugget i en lokal skog. Flere bedrifter har ekte ute og plast inne. En av grunnene til å velge plast kan være at enkelte kan få en reaksjon av ekte trær, selv om Astma- og Allergiforeningen oppgir at det ikke er treet i seg selv som gir reaksjon, men for eksempel pollen som har festet seg til barnålene. Så for de som holder på ekte tre inne, gir de rådet å spyle treet godt før det tas inn.

Det gjelder for øvrig også plasttrær, minner foreningen om – de samler støv gjennom hele tiden de står fremme, så de bør også få seg en god skyll før de blir pakket ned.

For de som har ekte fortsatt, og det er tross alt de aller fleste, har vi hentet inn råd om hvordan en kan pleie treet slik at det kan holde seg dryssefritt i opptil 13 uker.

Kokende vann i foten
Berit Skoglund Skåtøy er norsk presses ‘go-to’-person i juletreanliggender. Hun holder til i det som inntil nylig het Norsk Institutt for Skog og Landskap, som nå heter Nibio. Det hun ikke vet om juletrær kan du bare glemme – det er ikke verd å vite.

– Det er noen veldig viktige ting å vite om juletrær, som mange ikke vet, sier Berit og trekker pusten. – Altså om å behandle treet riktig, slik at det holder seg uten å drysse i ti-tolv uker.

Og der tenker vi allerede at det gjelder jo ikke minst butikker og næringsliv, som går til anskaffelse omtrent en måned før vanlige folk. Så de kan legge seg rådene på minne til neste år. For oss som får oss et tre noen dager før jul, er dette høyaktuelt:

– Om en ikke behandler treet riktig fra første øyeblikk, kan det nemlig være for sent, sier Berit advarende. – Punkt én er at treet ikke må få for stor temperaturovergang fra ute til inne, da vil det begynne å drysse med en gang. Det bør stå i en garasje eller i en kjeller et par dager. Så vær litt tidlig ute med å kjøpe treet, sier hun.

Deretter forteller hun at treet må få varmt vann på seg. Det er fordi kvaen renner til kuttstedet og hindrer treet å trekke inn vann.

– Det kan være det varmeste du får ut av springen, 60-70 grader, men det beste er å helle på helt kokende vann. Når treet får et ‘varmtvanns-sjokk’, stopper det kvaen fra å tette snittstedet, forklarer Berit.

Det er derfor lurt å skjære et helt nytt snitt etter at treet har stått i garasjen eller kjelleren et par dager, slik at snittet er ferskt når en heller på det kokende vannet. Om en gjør det, så drikker treet videre som en svamp.

Vann to-tre ganger for dagen
– Juletrær drikker så utrolig mye mer enn noen kan forestille seg, sier juletre-eksperten. – En må fylle på i alle fall hver kveld, men gjerne to-tre ganger om dagen den første tiden.

– Og så er det kjerringrådet om sitronbrus – er det en myte eller sannhet?