Fra hele Europa for å trene i bakkene på Geilo

Alpinister fra hele Europa farter til Geilo for å trene alpint, i helt optimale forhold.

Det kan se ut som om Geilo er sent ute med snø i år, men i forhold til lengre sør i Europa har vi det veldig bra, forteller sportssjef Hans Johnny Snilsberg i Geilo Skisenter.

– Asleløypen i Vestlia er nå reservert helt og holdent for trening, og folk kommer fra Spania, Andorra, Frankrike, Italia, Kroatia – fra faktisk hele Europa. Folk fra om lag tyve nasjoner skal delta på Fis-rennet førstkommende helg, og mange av disse har vært her og trent en god stund allerede, forteller Snilsberg.

Fis-rennet denne helgen er sesongens aller første, og deretter går det slag i slag. For de som ikke er helt inne i terminologien er her litt bakgrunn:

‘Fis’ er det internasjonale skiforbundet, Federation Internationale de Ski, som ble stiftet i 1924. Det er et forbund som sjelden bytter ut presidentene sine – på hundre år har de hatt fire stykker. Den første var en svenske som satt i ti år. Deretter kom nordmannen Nicolai Ramm Østgaard, som satt fra 1934 til 1951.

Fra -51 til i dag har vervet vært fordelt på to sveitsere, og den første av dem satt i tett oppunder femti år. Forbundet arrangerer blant annet Fis-renn, som ikke er konkurranser som sådan, men som kvalifiserer til deltakelse i konkurranser. I Fis-renn er det om å gjøre å få minst mulig prikker, og den som vinner får null prikker.

Fis-renn er dermed en treningsarena for unge talenter, som trener til å komme inn på sine respektive landslag, i tillegg til at det er trening for etablerte alpinister.

– Alle som kjører Europacup og World-cup må innom Fis-renn på forhånd. Det er på en måte første trinn på trappen mot toppen, sier Snilsberg. – Og for de som allerede er tatt ut til konkurranser, vil Fis-resultater avgjøre startrekkefølgen, legger han til.

Gode forhold på Geilo

– Men hva har Geilo som de ikke har lengre sør i Europa?

– Lengre sør har de for eksempel ikke snø i det hele tatt på denne tiden, sier sportssjefen. – Det er mildere lengre sør, og for å finne gode bakker må de gjerne høyt opp i Alpene, og det vil de ikke. Geilo er kjent for å har veldig gode treningsforhold, vi har flotte preparerte bakker med kompakt og fin kunstsnø.

Allerede helgen etter er det klart for et nytt Fis-renn, som skal gå over fire dager, fra lørdag til og med tirsdag. Mens Fis-arrangementene pågår er Asleløypen forbeholdt trening og renn.

– Men straks de er over, vil Asleløypen også bli åpnet for alle, sier Snilsberg.

Ny app med bakkeoversikt
Inntil da er det åpne bakker ‘på den andre siden’, i Geiloheisen og i Havsdalen. Og om en ønsker å få greie på helt nøyaktig hvilke, så finnes det nå en slik oversikt, på nettstedet Fnugg.no.

Fnugg.no er en nyskapning av året, som gir oversikt over de fleste alpinanlegg i landet. Fra en startside finner en frem til det anlegget en ønsker.

Nettsiden opplyser om hvilke bakker som er åpne, her er rapport om vær- og føreforhold og mye annet en kan ha lyst til å ha greie på når en skal planlegge dagen i bakken.