Hauk tok fot for kvist: Fikk rovfugl i fanget!

 Kan du når du sitter og soler deg på verandaen få en rovfugl i fanget? Ja, så godt som. Her skal du få høre hva som skjedde på en husmannsplass i Hol en varm vårdag. Mon tro om ikke du også har en historie du ikke forventer at alle tar for god fisk?

Tekst: Ola Vaagan Slåtten
Tegning: Åsrunn Vaagan Slåtten

Etter en vinter med nære observasjoner av både perleugle, kongeørn, ekorn, villrein, elg, rype, hare og rev i terrenget, gikk det mot vår. Rådyra beitet på bare jorder, jeg såg sju en dag. Både mestersangeren svarttrost, bokfink, vipe, grønnsisik, gulspurv, grønnfink, jernspurv og linerle var på plass for å tilbringe sommeren i Hol. Selv satt jeg iblant ute på verandaen, det ga meg en rar opplevelse en dag den våren:

Jeg satt stille og leste, med beina i kryss, og den ene foten dinglende i løse lufta foran meg. Bare foten var synlig for forbipasserende. Skogen omkranset laftehytta. Alt var rolig.

Så skjedde det noe som jeg først forsto etter at det hadde skjedd: En spurvehauk tok foten min for en kvist og landet på den. Jeg skvatt litt, så det var ikke lange øyeblikket den satt, før den igjen var på vingene. Jeg ser for meg at den ser på meg i sidesynet og folder vingene ut igjen rett etter at den har lagt dem inntil kroppen, nesten i samme bevegelse.

En av mine rareste og fineste naturopplevelser. Falkonering er noe annet, men kanskje kunne dette kalles ”haukonering”?
Det var kanskje den samme hauken jeg forstyrret en gang våren før. Da kom jeg ut på trappa og såg en svarttrost fly opp av gresset noen tideler før en spurvehauk gjorde det samme. Var det samme hauken, så kan en vel si at vi ble en del av hverandres liv etter hvert.

Samle historier
Jeg har hørt en del slike historier. Til og med lest om dem. For eksempel var det en erfaren fjellkar som skrev i Villmarksliv om da han snublet i en jerv på ei fjellhylle. En dag vil jeg nok samle slike historier i en historiebok fra fjellet. Så jeg håper du ikke glemmer den historia du har opplevd – kanskje kan du fortelle den til noen i allerede dag – så du ikke glemmer den?

Historia ovenfor er hentet fra den siste boka mi. Les mer om livet i naturen:

http://www.ovsk.no/
http://www.adrenaline.no/
http://www.natursekken.no/